начало » Новини » Представяне на резултати от най-голямото проучване в България сред млади хора относно сексуалното им поведение и рисковете от ХИВ/СПИН.

Представяне на резултати от най-голямото проучване в България сред млади хора относно сексуалното им поведение и рисковете от ХИВ/СПИН.

05.12.2007

Хепасист дари 300 комбинирани ваксини за хепатит А и хепатит В за хора, носители на ХИВ/СПИН.

 

 

 

На 27 ноември 2007 г. се проведе пресконференция в пресклуб БТА, на която бяха представени резултатите от най-голямото проучване в България сред млади хора относно сексуалното им поведение и рисковете от ХИВ/СПИН, инициирано от Ротаракт Клуб София Тангра.

 

 

На събитието Национално сдружение за борба с хепатита “Хепасист” дари 300 броя комбинирани ваксини за хепатит А и хепатит В за хора, носители на ХИВ.

 

 

Участие в пресконференцията взеха:

 

 

-          Калин Кулин – Президент за 2007/2008 на Ротаракт Клуб София Тангра, който представи социалните дейности на Ротаракт Клуб София Тангра в България за 2007/2008 година;

 

-          Доц. д-р Татяна Червенякова – Национален консултант по инфекциозни болести, която коментира клиничната изява на болестите, предавани по полов път (в частност инфекциите с ХИВ и хепатотропни вируси) и прие дарението от комбинирани ваксини;

 

-          Д-р Станимир Хасърджиев – Секретар на Национално сдружение за борба с хепатита “Хепасист” и завеждащ Външни комуникации на Ротаракт Клуб София Тангра, който представи резултатите от анкетното проучване за сексуално поведение на младите и дари комбинирани ваксини за Хепатит А и В.

 

 

На пресконференцията бяха поканени и представители на Фондация “Надежда” и на Фондация “Каспар Хаузер”.

 

 

Проучването обхваща около 230 души, директно анкетирани в София, и над 13000 души, участвали в него през Интернет.  Анкетата е проведена в рамките на една седмица – от 12 до 18 ноември 2007 година.

 

Проучването е реализирано на две нива: чрез директна анкета, проведена от членовете на Ротаракт клуб София Тангра, сред млади хора на възраст между 12 и 25 – лице в лице и онлайн – по интернет, на адрес www.bgshare.com. Резултатите от него показват, че сред запитаните общо над 13 000 души, 64 % никога не са се изследвали за болести, предавани по полов път.

 

 

По демографски признак сред анкетираните хора от онлайн проучването преобладават мъжете – 68 %. Жените, попълнили анкетата онлайн са 32 %. Директното проучване е попълнено от 230 души, сред които преобладават жените.

 

 

Проучването е инициатива на Ротаракт Клуб София Тангра по повод 1 декември – Международен ден за превенция и борба с ХИВ/СПИН.

 

 

Предоставеното дарение от Национално сдружение за борба с хепатита “Хепасист” на Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести “Проф. Иван Киров” е от 300 комбинирани ваксини за Хепатит А и Хепатит В на обща стойност 19 500 лв.

 

 

До момента това е единствената ваксина в света, която предпазва едновременно от Хепатит А и Хепатит В. Ваксините са предназначени за хора, носители на ХИВ/СПИН, както и за служители на Клиниката по инфекциозни, паразитни и тропически болести, които не са имунизирани.

 

 

Комбинираната ваксина осигурява ефективна защита и е за хора над 15 годишна възраст, които не са имунизирани срещу Хепатит А и В. Ваксината се поставя на три дози: първата – приложена на избраната дата; втората – един месец по-късно; третата – шест месеца след първата.